Saç ekiminden sonraki ilk ayda ekilen saçların büyük bir kısmı uzamış ve aynı zamanda net bir şekilde görülebilmektedir. Bu aşamada, beklenen saç yoğunluğunun yaklaşık %40'ı görünür hale gelir. Ancak ekilen saçın uzunluğu en nihayetinde ölür ve saç kökü dinlenme aşamasındadır, ama saç ekimi sonrası büyümeye hazırlanır.
Saç ekiminden sonraki üçüncü ayda, ekilen saçların uzunluğu ölür ve ekilen saç kökü, saç ekimi sonrası büyümeye yavaş yavaş hazırlanır. Beklenen saç yoğunluğunun sadece %10'u görünür. Saç büyümesinin ilk atakları daha sonra üçüncü aydan itibaren beklenebilir. Sabır bu aşamada sadık bir arkadaştır.
Saç ekiminden yaklaşık beş ay sonra saçlar nihayet gözle görülür şekilde uzamaya başlar. Bu aşamada, beklenen saç yoğunluğunun yaklaşık %20-30'u görülür ve daha fazla tetiklenmeler beklenebilir.
Ameliyattan yedi ay sonra geçmiştir ve saçın son durumu bir sonraki büyüme hamlesinden geçmiştir. Saç ekiminin nihai sonucunun yaklaşık %40-50'si artık gözle görülebilir ve saçın kendisi artık biraz daha uzun bir hal almıştır. Saç ekimi sonrası saç kesimi ile ilgili bazı bilgiler bu yazının devamında yer almaktadır.
Saç ekiminden yaklaşık dokuz ay sonra, ekilen saçların %60-70'i gözle görünür hale gelir ve sonunda saç ekiminin birçok fırsatından ve avantajından yararlanmak için aldığınız karardan mutluluk duyarsınız. Bununla birlikte, bu aşamada saç büyümesi hala tamamlanmamıştır.
Saç ekiminden bu yana on iki ay geçti ve saçın son durumu, ekilen saçların yaklaşık %80- 90'ını gösteriyor. Saç ekimi yöntemleri giderek %100 uzama oranlarına yaklaşmaktadır ancak çeşitli nedenlerle saç ekimi sonrası kullanılan her saç çıkmamaktadır. Sonuçtan memnun kalmasanız bile, saç pigmentasyonu (kafa derisinin koyulaşması) ile son yüzde noktalarını çıkarabilirsiniz.
Saç ekimi sonrası en uygun iyileşme süreci için verilen talimatlara uymak önem taşımaktadır. Tedavinizi üstlenen doktor, saç ekimi sonrası günlük yaşamınızla ilgili ipuçlarının yanı sıra talimatlar ve yasaklar şeklinde bu özellikleri size sağlayacaktır. Ayrıca bizde size bu bilgileri aşağıda açık bir şekilde sunmak isteriz.
Saç ekimi sonrası hızlı iyileşme için dinlendirici bir uyku önemlidir. Saç ekiminden hemen sonraki ilk gece çoğu hasta uyumakta zorluk çeker. Ameliyat sonrası yaraların çarşafa yapışmaması için boyun yastığı ile yatılması zorunludur. Ayrıca ilk 5 gün sadece sırt üstü yatılması gerekmektedir, şişliğin yüz kısmına ulaşmaması için. İlk birkaç gece, anestezik solüsyon başın arka kısmındaki gözeneklerden kaçar, bu nedenle saç ekiminden önce de hazırlanabilen tek kullanımlık yastık pedleri önerilir. Saç ekimi sonrası uyumak için bazı ipuçları daha:
Saç ekimi sonrası saçların uzamasına yardımcı olmak ve ideal bir sonuca ulaşmak için saç ekimi sonrası beslenme çok belirleyici bir faktördür. Doktorlar, biyotin içeren gıdalara büyük değer verilmesini tavsiye ediyor. Bunlara örneğin muz, çilek, domates, yumurta, yer fıstığı, sığır karaciğeri, ringa balığı veya yulaf ezmesi dahildir.
Bu listeyi sonsuza kadar sürdürebiliriz- ancak biyotin içeren gıdaların saç ekiminden sonra saç büyümesini teşvik ettiğini not ediyoruz. Özellikle iyileşme evresinde vücudun çok suya ihtiyacı vardır. Özellikle bu süre zarfında saç ekiminden sonraki gün en az 3 litre su içilmesi ve örneğin alkolden uzak durulması tavsiye edilir.
Antibiyotikler ve ağrı kesiciler saç ekimi sonrası iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Doktorlar, ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede tekrar fit olmanıza yardımcı olacak doğru ilaçları verecektir. Size saç ekiminden hemen sonra hangi ilaçları almanız gerektiğini daha detaylı anlatmak istiyoruz:
Saç ekimi sonrası saç yıkanırken özel dikkat gerekmektedir. Saç ekiminden sonra saçınızı yıkayabilir misiniz? Belirli koşullar altında yaklaşık 48 saat saçınızı tekrar yıkamanıza izin verilir. Bunun için hastalar genellikle saç kliniğinden losyon ve özel şampuan alırlar. Ancak donör bölge ile ekim yapılan bölgenin nasıl yıkanacağı farklıdır.
Saç ekiminden sonra saçınızı kesebilir misiniz? Buradaki vurgu “kes” kelimesi ise, evet. Çünkü saç ekiminden sonraki ilk üç ayda saçınıza jiletle değil, sadece makasla dokunmanıza izin verilir. Yapılacak en iyi şey, eşinize veya güvendiğiniz diğer kişilere, ince bir makasla düzeltip düzeltemeyeceklerini sormaktır. Tabii ki, kuaför ziyareti de sorun değil, ancak daha sonra kuaföre donör bölgedeki saç derisine hiç dokunulmamak gerektiğini belirtmelisiniz. Üç ay sonra saçlarınızı tekrar ustura ile kesebilirsiniz.
Saç ekiminden sonra mutlaka doktorunuzun talimatlarına uyunuz. Katılan hekimlerin saç ekiminden sonra da hastalarına yönelik bazı önemli davranış kuralları ve tavsiyeleri vardır. İşte şiddetle tavsiye edilen bazı ipuçları ve kurallar
İyi bir saç kliniği, talimatların yanı sıra kesin yasaklarda koyabilir. Saç ekimi sonrası bakımla ilgili birçok ipucunun yanı sıra, tedavi eden uzmanlar operasyondan sonra da net yasaklar belirtiyorlar. Ameliyattan sonra yasak olan veya en azından kaçınılması gereken bazı şeyleri aşağıda listeledik: